Bělení zubů aneb Jak přijít o chrup

Bílé zuby jsou po staletí vnímány jako odraz krásy, čistoty a kvalitní péče o zevnějšek. Mnohdy se lidé uchylovali k více či méně bezpečným technikám bělení zubů, které jim pomohly v různé intenzitě rozzářit jejich úsměv.

Bělení zubů v historii

Zpočátku však lidé netoužili po bílém úsměvu, ale spíše po odbourání palčivé bolesti zubů, kterou přisuzovali právě nečistému chrupu. Prvopočátky estetické stomatologie nacházíme až v Římě, kdy starověcí Římané vynalezli metodu bělení zubů pomocí popela z ohnišť. Metoda založená na obrušování povrchových vrstev skloviny byla velmi účinná a Římané byli vzhledem svého chrupu okouzleni. Problém však nastal v momentě, kdy byly zuby neustálým obrušováním natolik oslabené, že nedokázaly čelit ani pojídání běžné stravy a záhy vypadávaly. Bohužel i dnes, po více jak dvou tisících letech, nacházíme velký počet těch, kteří v honbě za bílým úsměvem nedbají rad odborníků a pomocí šarlatánských metod a babských rad si vědomě ničí svůj chrup.

Bělení zubů v dobách internetu

Bělení zubů je fenomén dnešní doby. Lidé hledají všemožné postupy a techniky, kterými zesvětlit chrup, a rozzářit tak svůj úsměv. Nejčastěji vyhledávají tyto rady na internetu, obzvláště v diskuzích, kde bohužel existuje nepřeberné množství nesmyslů a polopravd. Módním trendem diskuzních vláken je bělení zubů pomocí jedlé sody a citrónu.

Bělení zubů citrónem

Levná, bezpečná a zaručená metoda, jak rychle vybělit své zažloutlé zuby. Tak by zněla jednoduchá charakteristika bělení zubů pomocí citrónu. Pokud jste tato slova již jednou slyšeli, zaslechli jste pouze polovinu pravdy. Citrón Vám jistě zuby vybělí, jedná se o kyselinu, která při delším působení vybělí či rozpustí leccos. Nicméně právě kyseliny obsažené v citrónu Vám mohou vážně poškodit chrup. Působení kyselin na zuby způsobuje odvápnění zubů, které se stávají pórovitými, křehkými a snadně napadnutelnými, nejčastěji bakteriemi způsobujícími zubní kaz. Z dlouhodobého hlediska je bělení zubů pomocí citrónu zaručenou metodou, jak přijít o zuby.

Pozn.: Pokud použijete na zmírnění kyselosti citrónu posyp cukrem, vystavujete zuby působení nejen kyselin, ale i cukrů, což je o poznání rychlejší cesta k záhubě Vašeho úsměvu.

Bělení zubů pomocí jedlé sody

Každý z nás jednou slyšel, že vhodným přípravkem k bělení zubů je jedlá soda. Naneste si trochu zubní pasty na kartáček, posypte ji dostatečným množstvím sody a pořádně zuby vypulírujte, tak zní osvědčená rada. Tato nepříliš zubům prospěšná technika bělení je nyní výrazně upozaděna. Jeden z předních zpravodajských portálů totiž přišel s doporučením, že klasické bělení jedlou sodou je málo účinné. Proto bychom sodu měli smíchat s octem a solí, a vytvořit tak pastu. Opět není sporu o nefunkčnosti této metody, která Vás však dříve či později bude stát zuby. Důvod je jednoduchý: Ocet obsahuje látky, které poměrně rychle rozpustí celý zub. Sůl zde funguje jako abrazivo, které Vám narušené zuby dokonale zbrousí. A jedlá soda? Ta je v kombinaci kyseliny octové a tvrdé soli zcela zbytečná. Agresivita samostatné jedlé sody je v porovnání kombinace soli a octu téměř nulová.

Bezprostředně po jídle si čistit zuby

Ačkoliv to může znít neuvěřitelně, čištění zubů bezprostředně po konzumaci jídla je chybné. Jídlo a některé druhy nápojů obsahují řadu látek, které nám během jídla narušují povrch zubů. Nejčastěji se jedná o kyseliny, cukry a tvrdé částice, které chvilkově oslabí zub, jenž je poté náchylnější k poškození. Nejvhodnější je držet se pravidla všeho s mírou a zuby si čistit maximálně třikrát denně. Přičemž bychom vždy měli vzít kartáček do ruky minimálně 30 minut po poslední konzumaci. Samozřejmě ráno a v průběhu dne je jedno, zdali si vyčistíte zuby před nebo po jídle, vždy však mějte na paměti, že čištění zubů ihned po jídle Vám může z dlouhodobého hlediska poškodit chrup.

Další zaručené techniky domácího bělení zubů

Existuje řada dalších rad a postupů, jak dosáhnout zářivě bílých zubů za pár korun. Avšak sami se můžete přesvědčit o faktu, že ne vždy je dobré ušetřit, obzvláště v případě, kdy se jedná o zdraví. Proto se prosím vyhněte bělení zubů pomocí kaštanové kůry, která Vám zuby nevybělí, ale pouze obarví dáseň, zuby jsou poté vizuálně bělejší. Dále drcených ořechů, ty Vám naopak způsobí otoky dásní. Za zbytečné, ale neškodné, můžeme považovat bělení zubů pomocí špenátu a jahod. Pokud někdo usiluje o skutečně fenomenální zážitek při cestě za krásnějším úsměvem, může zkusit sušený bobkový list v kombinaci s pomerančovou kůrou, to osobně považuji za vrchol domácího všeumětelství a kladu si otázku, jak to mohlo někoho napadnout.

Závěrem o bělení zubů...

Pokud chcete dosáhnout krásného a zdravého úsměvu, neuchylujte se prosím k volně dostupným praktikám, jež naleznete napříč internetem. Nejprve navštivte Vašeho zubního lékaře a konzultujte s ním problematiku bělení zubů. Jistě dospějete k názoru, že nejvhodnější technika bělení zubů je právě taková, kterou můžete konzultovat se zubním lékařem. Ten nejenže stanoví příčinu zabarvení Vašich zubů, ale zhodnotí i možná rizika, stav chrupu a výplní a stanoví léčebný plán. Škody napáchané vlastní nerozvážností by Vás ve výsledku mohly stát desetinásobky ceny profesionálního bělení.

Poslat známému
  
  

napsali jste:

3.4.17 Martin

"Proto bychom sodu měli smíchat s octem a solí, a vytvořit tak pastu. Opět není sporu o nefunkčnosti této metody, která Vás však dříve či později bude stát zuby. Důvod je jednoduchý: Ocet obsahuje látky, které poměrně rychle rozpustí celý zub..."

autor: MDDr. Jakub Šulta ... Měl byste pane Šulta vrátit titul, který očividně máte omylem a přestat psát tyto nesmysly.

Ocet obsahuje kyselinu octovou v určité koncentrací,např. 8% a zbytek je pitná voda a trocha E150d - Amoniak sulfitový karamel, který se používá i při výrobě zubní pasty, je to jen karamelové barvivo.
Jedlá soda je hydrogenuhličitan sodný (zásada), který po smíchání s octem reaguje tak, že vznikne neškodná sůl octan sodný (slouží jako abrazivo) a zbytek "vyšumí" (přemění se na CO2 a vodu). Může se místo octa použít i trocha kyseliny citronové. Výsledek je stejný, jedná se tedy o neutralizační reakci, kdy vznikne neškodná sůl!

20.7.15 Aneta

je zvláštní, že tu kritizujete bělení jedlou sodou a zubaři ji sami používají. Kamarádka nosila rovnátka a po sundání byla na bělení, kdy zubařka použila pastu z jedlé sody. Takže mi to přijde, že je pro zubaře spíš lepší, když každý přijde k nim, aby z toho měli peníze. Zkoušela jsem několik domácích bělení zubů a zuby to přežily.

23.9.14 Ela

Jsem kritik domácího bělení zubů. Já sama jsem si tak zničila sklovinu. Pokud bělení, ta jedině po konzultaci s odborníkem. Dobré zkušenosti mám s bělícím systémem ZOOM. Systém je ideální pro citlivé zuby, já osobně na něm byla zde http://www.schwarzdent.cz/nase-sluzby/beleni-zubu/. Už po první aplikaci, byly zuby bělejší než po dlouhodobých drastických bělících domácích metodách.

Přidat nový komentář



Email