Opotřebení zubů

opotrebeni-zubu.jpg - kopie
Během života se povrch zubu postupně obrušuje. Opotřebení může být přirozené nebo chorobné. Vzájemným kontaktem zubů při kousání je zub obrušován fyziologicky (atrice). Patologickým působením fyzikálních faktorů na chrup dochází k abrazi, nadměrnému obrušování tvrdých zubních tkání.

Atrice

Během života se povrch zubu postupně opotřebovává. Musíme rozlišovat mezi fyziologickým (přirozeným) a patologickým (chorobným) obrušováním. Vzájemným kontaktem zubů při kousání je zub obrušován fyziologicky, odborně se tento proces nazývá atrice. V důsledku atrice se zvětšuje plocha kontaktních míst mezi  sousedními zuby. Přirozené obrušování je pomalé, nezpůsobuje žádné závažné problémy a vyskytuje se u všech lidí. Při přetěžování některého zubu může dojít k patologické atrici, která může vést až k obnažení dentinu.

Více v článku atrice.

Abraze

Patologickým působením fyzikálních faktorů na chrup dochází k abrazi, nadměrnému obrušování tvrdých zubních tkání. Příčin je celá řada. Často se jedná o příjem nevhodné, velmi tvrdé potravy. V dobách, kdy se obilí mlelo mezi kamennými mlýnskými koly, se drobné úlomky mlýnských kol dostávaly do mouky, a tak i do potravy našich předků. To vedlo k silnému obrušování kousacích plošek zubů. Ke stejnému výsledku vede opakované kousání tvrdých předmětů, např. dýmky, hřebíků apod. K abrazi přispívá také kyselá potrava nebo časté zvracení (viz eroze).

Při závažnějších stavech dojde k obroušení skloviny a k obnažení dentinu. Zub na obrušování reaguje zvýšenou produkcí sekundárního dentinu (viz článek „Z čeho se skládá zub?"), brání se tak otevření dřeňové dutiny a vniknutí infekce do zubu.

Více v článku abraze.

Klínové defekty

Speciálním případem abraze jsou klínové defekty. Vyskytují se v krčkové oblasti, mají tvar písmene V a mohou zasahovat až do dřeně. Vznik klínových defektů má také více příčin. Významnou roli hraje nevhodná technika čištění zubů. Jsou to zejména horizontální pohyby zubního kartáčku nebo velké krouživé pohyby kartáčkem po zubech. Dále se na vzniku klínových defektů podílí používání tvrdých zubních kartáčků a abrazivních zubních past (některé tzv. bělící pasty). Velký tlak na zubní kartáček při čištění zubů je další příčinou, proto je vhodné držet zubní kartáček v prstech a ne sevřený v dlani. Bližší informace najdete v článku „Výběr zubního kartáčku".

Více v článku klínové defekty.

Eroze

Jako eroze se označuje poškození zubu chemickým působením látek, které nejsou produktem bakterií. Erozi zubů si pacient většinou přivodí nadměrnou konzumací kyselých nápojů nebo kyselého ovoce. Jedná se především o citrusové plody, které zůstanou v kontaktu se zuby příliš dlouhou dobu. Zuby poškozuje také časté zvracení, kdy se dostává kyselý obsah žaludku do kontaktu se zubními tkáněmi.

Málo lidí si uvědomuje, že čištěním zubů krátce po konzumaci kyselého jídla nebo pití mohou narušenou sklovinu, která ještě nestačila doplnit vyloučené minerály, poměrně snadno obrousit. Z tohoto důvodu se doporučuje po jídle počkat s vyčištěním zubů minimálně 30 minut.

Více v článku eroze.

Poslat známému
  
  

Přidat nový komentář



Email