Paradentóza a co ovlivňuje její vznik?

Paradentóza, odborně označována jako parodontitida, postihuje více jak polovinu populace starší 40 let. Alarmující je však skutečnost, že z 80 % je paradentóza příčinou ztráty chrupu. Na příčiny vzniku paradentózy se blíže podíváme zde.

Hlavní příčina vzniku paradentózy

V polovině 20. století panoval názor, že každý člověk má dispozice ke vzniku paradentózy, které společně s věkem stoupají. Dnes víme, že za normálních okolností je paradentóza způsobena zubním plakem, jenž musí obsahovat bakterie odpovědné za vznik některého z druhů paradentózy. Zubní plak můžeme tedy označit za hlavního původce vzniku paradentózy a špatnou hygienu ústní dutiny za příčinu hromadění zubního plaku. Ke špatné hygieně a zubnímu plaku se přidávají i další faktory.

Další příčiny vzniku paradentózy

Důležitými faktory z hlediska vzniku paradentózy jsou také hygienické a stravovací návyky, stáří, síla imunitního systému, dědičné faktory a některá systémová onemocnění.

Hygiena a paradentóza

Špatná hygiena dutiny ústní není spojena s četností, ale hlavně s technikou čištění zubů. Abychom si však uměli správně vyčistit zuby, musíme nasměrovat kartáček do správných míst (více se dočtete v článku Parodont, co ničí paradentóza?). Podstatné je také využití celé řady zubních pomůcek např. zubního a mezizubního kartáčku, dentální nit atp. Kvalitní prevence je důležitá především u lidí se sklony k onemocněním parodontu.

Věk a paradentóza

Stáří je spojeno s rizikem zhoršené hygieny, což má za následek zvýšené množství bakterií v dutině ústní. Avšak při dodržování kvalitní hygieny není stáří rozhodujícím faktorem pro vznik paradentózy. Jeho spoluúčast je poté spíše symbolická.

Paradentóza a co podporuje její vznik.Strava a paradentóza

Nevhodná strava je dalším rizikovým faktorem pro vznik zánětu parodontu. Obzvláště jednoduché cukry (sladidla, čokoláda, bonbóny, sladké nápoje atp.) vytvářejí vhodné prostředí pro život bakteriím. Je dokázáno, že snížení příjmu jednoduchých cukrů snižuje množství „špatných“ bakterií v ústech. Avšak při dodržování pravidel správné ústní hygieny nejsou jednoduché cukry rizikovým faktorem.

Kouření a paradentóza

Tabákový kouř velmi významně ovlivňuje vznik nemocí parodontu. Určité látky v tabákovém kouři snižují prokrvení tkání, což vede k oslabení imunity daného místa. Toto místo je posléze vhodné pro množení choroboplodných bakterií.

Imunitní systém a paradentóza

Lidé s oslabeným imunitním systémem nebo lidé bojující s chronickým či celkovým onemocněním mají větší riziko vzniku parodontálních nemocí.

Cukrovka - Ohroženi jsou především jedinci trpící dlouhodobě cukrovkou. Lidé mající cukrovku kratší dobu jsou k onemocněním parodontu méně náchylní. Hlavní roli zde tedy hraje délka cukrovky.

HIV infekce - Studie prokázaly vztah mezi HIV a zvýšeným rizikem pro vznik zánětlivých onemocnění parodontu. Bohužel není prokazatelné, do jaké míry HIV chorobné procesy ovlivňuje.

Čtěte také:

Poslat známému
  
  

napsali jste:

21.3.17 Lenka

Strašně moc se mi dělal zubní plak a měla jsem náběh na paradentózu, z čehož jsem dostala strach. Brouzdala jsem na internetu a našla pastu cannadent na wwww.cannaderm.cz . Výborně čistí bez podráždění, takže je ideální při paradentóze. Jinou už nekoupím, fakt mi pomohla. I zubař říkal, že se mi ten stav zubů o hodně zlepšil.

Přidat nový komentář



Email